Gaya Hidup Sihat

Protein Membina Otot

Ramai daripada kawan-kawan yang tanya apa yang saya makan sampai dah jadi macam muda semula ringkasnya apa petua awet muda saya. Selain dari suplemen Vivix dari Shaklee saya mengamalkan pemakanan yang sihat lagi seimbang. Untuk menjawab soalan kawan-kawan saya mengambil protein dari sumber semulajadi terutamanya telur paling kurang empat biji sehari. Sarapan pagi mesti amik telur. Insya Allah dalam post akan datang saya cerita mengenai telur.

Bersama dengan lemak dan karbohidrat untuk mendapatkan tenaga, protein adalah “makronutrien,” yang bermaksud bahawa tubuh memerlukan jumlah yang agak besar. Vitamin dan mineral, yang diperlukan hanya dalam kuantiti yang kecil, dipanggil “mikronutrien.” Tetapi tidak seperti lemak dan karbohidrat, badan tidak menyimpan protein, dan oleh itu tidak ada tempat simpanan untuk diambil ketika anda memerlukan bekalan baru.

Memberi bekalan tubuh Protein secara berterusan sepanjang hari adalah keperluan badan yang penting untuk pertumbuhan otot yang optimum. Dengan otot yang baik anda akan nampak lebih muda.  Protein terdiri daripada asid amino. Asid amino adalah blok bangunan otot dan badan anda. Tanpa mereka, mustahil untuk membina, membaiki atau mengekalkan otot. Menambah jisim otot akan membantu badan anda membakar lebih banyak kalori semasa berehat selepas melakukan aktiviti bersenam seperti berjalan kaki dan berlari. Apabila digabungkan dengan pemakanan yang sihat lagi seimbang, ini akan meningkatkan metabolisme anda dan membantu anda membakar lemak badan yang berlebihan pada kadar yang lebih cepat.

Bagi kebanyakan orang mendapatkan protein yang mencukupi tidak sepatutnya menjadi masalah kerana terdapat banyak pilihan yang sihat. Ini termasuk telur, daging, ikan dan makanan tenusu. Bagi mereka yang tidak akan makan makanan ini, mendapat cukup protein boleh menjadi satu cabaran. Bagi kebanyakan orang mendapatkan protein yang mencukupi agak mudah, terutamanya apabila memilih sumber daripada daging seperti daging lembu, ayam, ikan dan sebagainya. Pastikan dalam menu anda ada protein.

Itu sahaja untuk kali ini. Insya Allah saya akan sambung lagi perkongsian berkenaan protein pada masa akan datang. Jumpa lagi 🙂

Hasmad Ahmad, ID Shaklee 919307

Leave a Comment