Awet Muda

Cara Untuk Memastikan Otak Anda Sihat Agar Anda Sentiasa Awet Muda

Awet muda memerlukan kesihatan tubuh badan dan juga kesihatan otak yang baik. Pemakanan memberi kesan tidak hanya baik untuk tubuh badan, tetapi juga dan mungkin lebih penting lagi, kesan kepada otak. Makanan yang kita makan memelihara tubuh kita dengan baik dan berfungsi dengan cekap. Ia memberikan tenaga, menguatkan sistem imun  dan meningkatkan kecerdikan minda.

Otak  dibuat daripada kira-kira seratus bilion sel saraf, yang dipanggil neuron. Neuron mempunyai keupayaan luar biasa untuk mengumpul dan menghantar isyarat elektrokimia.

Neuron adalah sel-sel dalam sistem saraf yang menghantar maklumat ke sel-sel saraf, otot, dan kelenjar lain. Kebanyakan neuron mempunyai badan sel, akson, dan dendrit. Dendrit adalah sambungan neuron yang menerima isyarat dan menhantarnya ke arah sel badan. Akson pula adalah sambungan neuron yang menghantar isyarat dari badan sel ke sel lain.

Nutrien dan Otak
Lemak adalah penting untuk kesihatan badan dan ia juga adalah sangat penting untuk otak. Dari segi pemakanan kombinasi karbohidrat yang sesuai, protein dan lemak secara langsung mempengaruhi aktiviti otak dan natijahnya mempengaruhi kebolehan intelektual. Karbohidrat memberi makanan kepada otak, protein melambatkan kadar penyerapan karbohidrat, dan bantuan lemak dalam penghasilan hormon yang membuat anda ceria dan juga membantu dalam mengimbangi bahan kimia berkhasiat dalam aliran darah. Di samping kategori makanan utama, jumlah bahan dan mineral tertentu dapat mempengaruhi pengaruh kesihatan. Sebagai contoh, selenium yang terkandung dalam produk tenusu mengurangkan tekanan dan merupakan pertahanan yang sangat baik terhadap penuaan. Adakah mungkin untuk menjadi lebih ceria melalui pemakanan yang betul? Sudah tentu jawapannya adalah Ya! Otak memerlukan lemak, asid amino dan protein untuk mengekalkan struktur pepejalnya. Apabila bahan-bahan ini hilang atau tidak mencukupi, otak kehilangan kecekapan berfungsi, yang seterusnya menyebabkan proses penuaan berlaku dengan lebih cepat.

Lemak adalah perlu untuk mengekalkan kesihatan badan dan otak. Ambil lah lemak secara sederhana. Lemak tertentu, seperti yang terdapat dalam minyak zaitun atau minyak bunga matahari, badam, kacang dan walnut adalah sangat berharga dan penting. Ia adalah lemak yang menyusun sel-sel saraf di dalam otak. Jadi mengambil lemak sebagai pemakanan bukan lah kerana kesedapan atau kemewahan tetapi juga ia adalah bahan api yang anda perlukan untuk melangsungkan kehidupan, dan manfaat kesihatannya jauh melebihi berat badan. Itulah kebaikan anda mengambil lemak yang betul. Lemak trans juga seperti dengan badan ia juga tidak baik untuk otak anda yang perlu anda elak. Ambil lah lemak coklat.

Protein juga penting. Enzim, yang membolehkan sel-sel menerima mesej, dan beberapa neuro-meridian, adalah sebenarnya protein dalam bahagian yang berbeza terdiri daripada asid amino dalam makanan. Kesimpulannya ialah bahawa otak memerlukan protein untuk merangsang aktiviti yang betul. Daging, telur dan produk tenusu membekalkan protein haiwan yang diperlukan kepada tubuh manusia. Telah terbukti bahawa kekurangan Vitamin B9 adalah penyumbang utama kehilangan ingatan semasa proses penuaan, dan hati menyokong dan menguatkan ingatan. Vitamin B9 terdapat dalam bijirin, kuning telur, kacang, walnut dan bayam. Jika anda menambah Vitamin B6 dan B12, yang terdapat dalam ikan dan daging, anda akan mendapat campuran yang sihat yang menjamin kekuatan memori yang optimum.

Pakar Rom purba Galen mengesyorkan walnut untuk merangsang aktiviti otak. Cadangannya adalah berdasarkan teori kuno bahawa organ-organ badan harus dirawat dengan makanan yang menyerupai mereka, dan walnut, dengan permukaannya yang rumit, memang menyerupai lipatan otak manusia. Walaupun teori cetek itu jelas dikuasai oleh biokimia metabolisme, ubat moden mengesahkan bahawa walnut merangsang kemampuan intelektual, membantu mencegah tumor dan penyakit jantung, dan menurunkan kolesterol jahat. Itulah mengapa penting untuk memakan tidak kurang daripada satu auns walnut sehari, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Vitamin E, yang merupakan salah satu unsur penting minyak zaitun, walnut serta makanan lain, melindungi membran biologi daripada penuaan.

Brokoli, lada, kubis, lemon, oren dan produk lain yang mengandung Vitamin C mempunyai pengaruh langsung pada peredaran darah di otak. Dan untuk mencegah pengurangan sel darah merah, yang membekalkan oksigen ke otak, anda perlu memasukkan makanan yang kaya dengan zat besi dalam pemakanan ataupun suplemen. Penyelidikan di salah sebuah universiti terkemuka di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa pelajar dengan jumlah besi rendah dalam darah mereka mempunyai keputusan yang lebih rendah pada ujian. Penyelidikan tambahan menunjukkan skor IQ yang lebih rendah di kalangan gadis muda, vegetarian, berbanding dengan wanita yang sama usia yang menikmati pemakanan seimbang.

Air adalah penting untuk otak berfungsi. Otak adalah salah satu organ yang paling penting dalam tubuh anda untuk terus berfungsi. Ia adalah kira-kira 85 peratus air dan fungsi otak bergantung kepada akses yang banyak ke air. Air memberikan otak tenaga elektrik untuk semua fungsi otak, termasuk pemikiran dan proses ingatan

Suplemen

Seperti kebaikan untuk badan lemak Omega 3 juga adalah penting untuk kesihatan otak. Badan anda tidak menghasilkan lemak ini dengan sendirinya, jadi anda perlu mengambilnya dari pemakanan yang tinggi omega 3 seperti yang terdapat pada ikan air dalam seperti salmon. Anda munkin tidak dapat mengambil lemak omega 3 dengan cukup hanya dengan makan. Anda perlu mengambil suplemen yang kaya dengan Omega 3.

Paling penting, lemak Omega 3 adalah blok yang sangat penting untuk otak, dan pemakanan dan suplemen yang kaya Omega 3 mempunyai kesan yang besar terhadap kesihatan otak. Suplemen minyak ikan adalah sumber yang kaya dengan asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA), dua jenis asid lemak Omega 3. Asid lemak ini dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk kesihatan otak yang lebih baik. DHA memainkan peranan penting dalam mengekalkan struktur dan fungsi otak anda. Malah, ia menyumbang kira-kira 25% daripada jumlah lemak, dan 90% daripada lemak omega 3, yang terdapat di dalam sel-sel otak anda. Asid lemak omega 3 lain dalam minyak ikan, EPA, mempunyai kesan anti-radang yang boleh melindungi otak daripada kerosakan dan penuaan. Mengambil suplemen DHA dikaitkan dengan kemahiran pemikiran yang lebih baik, ingatan dan reaksi pada orang yang sihat yang mempunyai pengambilan DHA yang rendah. Ia juga telah memberi manfaat kepada orang yang mengalami penurunan fungsi otak. Untuk ini boleh mengambil OmegaGuard yang kaya dengan omega 3. Jika anda ingin untuk membuat order sila klik disini.

Resveratrol pula adalah antioksidan yang berlaku secara semula jadi di kulit buah-buahan yang berwarna ungu dan merah seperti anggur, raspberi dan blueberry. Disarankan agar mengambil makanan tambahan resveratrol agar dapat menghalang kemerosotan hippocampus iaitu bahagian penting otak yang berkaitan dengan ingatan. Ia adalah sebahagian daripada sistem yang mengarahkan banyak fungsi tubuh iaitu sistem limbik. Sistem ini terletak di lobus temporal medial, berhampiran pusat otak. The hippocampus terlibat dalam penyimpanan memori jangka panjang, yang merangkumi semua pengetahuan dan pengalaman masa lalu. Untuk ini anda boleh mengambil Vivix yang diperbuat daripada ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan Resveratrol. Jika anda ingin untuk membuat order sila klik disini.

Pemakanan yang sihat lagi seimbang disempurnakan dengan suplemen dan senaman boleh meningkatkan kesihatan tubuh badan, menjadikan anda lebih gembira, lebih bijak, lebih cantik, anggun dan ranggi.

Senaman
Kelebihan senaman datang secara langsung dari keupayaannya untuk mengurangkan ketahanan insulin, mengurangkan keradangan, dan merangsang pembebasan faktor pertumbuhan – bahan kimia di otak yang memberi kesan kepada kesihatan sel-sel otak, pertumbuhan saluran darah baru di otak, dan bahkan kelimpahan dan kelangsungan hidup sel-sel baru.  Senaman memberi kesan kepada otak dalam pelbagai cara. Ia meningkatkan kadar denyutan jantung, yang mengepam lebih banyak oksigen ke otak. Ia juga membantu membebaskan pelbagai jenis hormon, yang mana semuanya berpartisipasi dalam membantu dan menyediakan persekitaran yang sihat untuk pertumbuhan otak.

Dengan menggerakkan fizikal ia akan membantu meningkatkan mood anda kerana ia meningkatkan penghasilan serotonin, neurotransmitter kritikal yang terdapat di otak yang berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan mental. Dengan meningkatkan tahap serotonin dalam otak, senaman berfungsi sebagai antidepresan semulajadi yang baik.

Anda Boleh Menyertai Pasukan Kami Untuk Berjaya

Sekian untuk kali ini 🙂
Jadi lah pengedar Shaklee bersama kami. Kami akan membantu anda untuk menjadi sihat dan awet muda serta boleh menjana pendapatan.

Hubungi saya 🙂
Hasmad Ahmad
HP : 011-15167524
ID Shaklee : 919307

Leave a Comment