senaman

Cara Berlari Outdoor dan Kelebihannya

Berlari sebenarnya merupakan cara terbaik untuk meningkatkan tahap keseluruhan kesihatan anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa berlari boleh meningkatkan kadar kolesterol baik anda sambil membantu anda meningkatkan fungsi dan penggunaan paru-paru. Berlari boleh menukar lemak putih-kuning ke lemak coklat. Di samping itu, berlari juga boleh meningkatkan sistem imun anda dan menurunkan risiko anda mengalami pembekuan darah.

Ia mungkin kelihatan mengejutkan untuk mempelajari semua cara yang berlainan yang boleh meningkatkan kesihatan anda, tetapi kebenarannya adalah bahawa ini hanya beberapa manfaat yang boleh anda nikmati untuk menjadikan anda sihat dan cergas. Berlari benar-benar memberi manfaat kepada badan, minda, dan semangat, dan anda akan mendapati bahawa dalam jangka masa pendek boleh menyebabkan anda berasa lebih bertenaga, lebih fokus, dan lebih mampu untuk melangsungkan kehidupan.

Kelebihan Berlari
Berlari adalah cara senaman yang baik untuk untuk menjaga berat badan agar tidak naik dan memberi anda profil badan yang menarik. Berlari juga boleh memberi manfaat kepada hampir setiap bahagian badan anda, serta menaikkan mood anda. Berlari sangat berkesan untuk menjadikan anda lebih sihat dan cergas dalam beberapa cara. Walaupun ia bukanlah satu-satunya bentuk senaman kegemaran semua orang, namun mengetahui kelebihan berlari akan membuka minda anda untuk berusaha melakukannya. Untuk berlari anda hanya memerlukan kemahuan, tenaga, kasut yang sesuai dan sudah tentu pakaian yang menutup aurat.

Meningkatkan Keyakinan Anda. Tidak semua manfaat berlari adalah fizikal. Berlari boleh memberikan rangsangan yang nyata kepada keyakinan dan harga diri anda. Dengan menetapkan dan mencapai matlamat, anda boleh membantu memberi anda rasa penguasaan yang lebih besar yang akan membuatkan anda berasa lebih ceria.

Melegakan Stress. Tekanan sebenarnya boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan dan mood. Ia juga boleh mengurangkan kualiti selera makan dan tidur. Apabila anda berlari, anda memaksa badan anda untuk mengeluarkan tenaga yang berlebihan dan hormon. berlari juga membantu mengurangkan peluang anda untuk mengalami ketegangan kepada kepala.

Membantu Kemurungan. Apabila anda tertekan, perkara terakhir yang anda mungkin ingin lakukan adalah untuk bangun dan pergi untuk berlari. Namun, anda akan mendapati bahawa selepas hanya beberapa minit berjalan, otak anda akan mula mengeluarkan hormon yang secara semulajadi memperbaiki mood anda. Malah, terdapat beberapa perkara di dunia yang boleh menjadi lebih baik atau lebih cepat merawat kemurungan daripada senaman seperti berlari.

Menilai Kemampuan
Jika anda ada masalah berkaitan jantung atau penyakit kronik yang lain dapatkan nasihat dari doktor anda dahulu sebelum anada memulakan program berlari anda. Tiada satu jenis senaman yang lebih baik daripada yang lain. Ia hanya satu persoalan tentang apa yang terbaik untuk anda. Ada pelari yang mengalami kecederaan yang kerap dan kronik. Ada yang mempunyai sendi yang tidak akan bertolak ansur dengan hentakan semasa berlari. Sekiranya anda tidak boleh berlari jangan lah paksa diri anda. Alternatif yang lain yang baik ialah dengan berjalan kaki, berenang, berbasikal dan sebagainya. Dan jika anda seorang yang baru nak bermula dan tiada sakit, teruskan berlari sehingga anda telah membina stamina dan kekuatan.

Seperti berjalan kaki, berlari adalah senaman yang boleh anda buat di mana sahaja. Anda tidak memerlukan peralatan yang banyak. Yang anda perlukan ialah kasut dan pakaian yang menutup aurat. Anda akan merasa puas dengan senaman yang mengeluarkan banyak peluh, membakar kalori dan membina otot.

Persediaan
Satu-satunya peralatan yang benar-benar penting untuk berlari adalah sepasang kasut yang baik. satu perkara yang perlu anda tahu ialah tidak semestinya harga yang tinggi adalah kriteria kasut yang sesuai untuk anda. Apabila anda hendak membeli sepasang kasut untuk berlari belilah di kedai sukan yang boleh anda tanya kesesuaian kasut untuk anda berdasarkan keadaan kaki anda.

Kasut yang terbaik untuk anda bergantung kepada berat badan anda, bentuk kaki anda, gaya anda berlari, dan sebarang masalah khas yang mungkin ada pada anda seperti buku lali yang lemah atau lutut yang sakit. Cuba beberapa model di kedai, dan cubalah dengan berjalan atau sedikit berlari di sekitar pusat membeli-belah atau sekurang-kurangnya menjalankan beberapa pusingan di sekitar kedai.

Kasut lari anda sepatutnya agak fleksibel. Anda mahu kusyen untuk kaki anda tetapi tidak semestinya anda tidak berasa apabila anda memijak. Cari tumit kasut yang stabil iaitu bahagian kasut yang menutupi tumit anda untuk memastikan kaki anda berada di tempat yang betul. Jika kaki anda terasa seakan ada sliding anda akan mengalami masalah maksudnya kasut itu tidak sesuai.

Cara Berlari
Sekarang anda bersedia untuk berlari. Relaks kan bahu anda, kembangkan dan naikkan dada anda, dan tarik otot perut anda ke dalam. Ini lebih kurang sama dengan senaman berjalan kaki. Pastikan belakang anda tidak melengkung sebab ini boleh menyebabkan anda sakit belakang dan pinggang.

Angkat kepala anda dan tumpukan mata anda lurus ke hadapan. Pastikan anda tidak melihat langsung ke bawah. Postur begini akan membuat badan anda tetujah ke hadapan yang boleh menyebabkan sakitnya bahagian atas belakang anda dan juga sakit leher.

Biarkan tangan anda dekat dengan badan anda, dan ayunkannya ke hadapan dan belakang dan bukan nya bersilang pada badan anda. Renggangkan jari-jari tangan anda.

Angkat lutut depan dan panjangkan kaki belakang anda. Pastikan anda tidak menghentak atau minimakan hentakan anda. Apabila kaki hadapan menjejak lantai pastikan tumit yang dahulu menjejak dan selepas itu baharulah keseluruhan tapak akan berpijak.

Jika anda mengalami kesakitan di pergelangan kaki anda, lutut, atau bahagian bawah belakang, berhenti berlari seketika. Jika tidak, anda mungkin akan mengalami kecederaan.

Mulakan dengan berselang-seli masa senaman berjalan kaki dengan tempoh berlari. Sebagai contoh, cuba berjalan dua minit dan satu minit berlari. Secara beransur-ansur mengurangkan jarak berjalan kaki anda sehingga anda boleh berlari secara berterusan selama 20 minit. Anda boleh menaikkan tahap senaman anda dengan cara ini. Adalah baik jika anda boleh konsisten dengan cara berselang-seli berjalan kaki dan berlari. Dengan cara begini risiko untuk cedera akan kurang. Variasikan kadar kelajuam anda. Langkah-langkah yang berbeza berfungsi dengan hati, paru-paru, dan kaki anda dengan cara yang berbeza.

Jika anda berlari di tepi jalan raya pastikan anda sentiasa berlari dengan arah yang bertentangan agar anda boleh melihat kenderaan yang datang ke arah anda. Semasa anda berlari menaik atau menurun berlarilah di bahu jalan sejauh munkin ketepi untuk mengelak kereta yang datang dengan laju. Bawalah handphone jika berlaku kecemasan anda boleh menggunakannya samada untuk diri sendiri ataupun orang lain yang memerlukan pertolongan.


Berlari dan Awet Muda
Untuk menjadi awet muda anda perlukan kombinasi makanan yang sihat, senaman dan pengambilan suplemen Vivix yang kaya dengan polifenol. Senaman yang mudah adalah samada anda berjalan kaki ataupun berlari.

Setiap hari sel anda akan rosak disebabkan oleh faktor usia atau faktor-faktor yang lain seperti yang pernah saya kongsikan pada masa yang dilepas di post bertajuk “Apa Itu Awet Muda?” dan “Mitokondria“. Vivix yang kaya dengan polifenol akan menghasilakan Mitokondria. Saya telah mendapat manfaat daripada Vivix. Dengan Vivix paras tenaga anda akan meningkat dan yang paling seronok ialah stamina bertambah baik. Sendi anda akan kuat yang membolehkan anda untuk melakukan senaman seperti berlari yang saya kongsikan dalam post ini. Imuniti anda akan bertambah baik. Penyakit yang bersarang pada saya kian menghilang. Anda akan menjadi lebih kreatif sebab ketajaman minda anda bertambah.

Senaman pula seperti berlari membakar kalori semasa anda melakukannya. Bonus nya ialah pembakaran kalori ini akan berterusan selepas anda berhenti berlari. Kajian telah menunjukkan bahawa senaman yang tetap meningkatkan “afterburn” – iaitu jumlah kalori yang dibakar selepas bersenam. Dengan senaman ini juga Mitokondria akan dihasilkan dengan baiknya.

Penyelidikan yang diterbitkan di journal PLOS Medicine menyatakan orang yang melakukan aktiviti fizikal hidup lebih lama dari orang yang tidak melakukan senaman.

Mengambil suplemen adalah penting untuk memastikan kesihatan yang berpanjangan. Kami sekeluarga mengambil Vivix setiap hari. Jadilah pengedar Shaklee seperti kami. Untuk mengetahui cara menjadi pengedar sila klik disini. Untuk berhubung dengan saya WhatsApp saya di 011-15167524. Nombor ID Shaklee saya ialah 919307. 🙂

Leave a Comment